Składniki :
5 dag drożdży
50 dag m±ki pszennej
25 dag m±ki gryczanej
ok. 3/4 litra ciepłego mleka
1/2 szklanki stopionego masła
sól
4 żółtka
4 białka
ok. 10 dag masła do smażenia | Przepis :
Drożdże rozmieszać z mlekiem, dodać m±kę pszenn± i gryczan±, i zarobić ciasto. Gdy składniki poł±cz± się, ciasto postawić w ciepłym miejscu na. Trzy godziny, mieszaj±c za każdym razem, gdy ciasto wyro¶nie. Po trzech godzinach do ciasta dodać stopione masło, żółtka i szczyptę soli, ciasto wybić starannie łyżk±, wymieszać z pian± i postawić do wyrastania na 10 min. Rozgrzać 2-3 małe patelenki, wlać po łyżeczce masło i na to wlewać po trochu pieniste ciasto zebrane mał± łyżk± wazow± z samego wierzchu. Bliny maj± być niemal tak cienkie jak nale¶niki. Bliny smażyę na miernym cieple i nie na otwartym płomieniu (na płytce azbestowej). Gdy bliny zrumieni± siĽ lekko z jednej strony, podważyę je nożem, na patelniĽ wlaę 1/2 łyżeczki masła, bliny odwrócię i smażyę z drugiej strony. Bliny wykładaę na talerz umieszczony nad garnkiem z gor±c± wod± i trzymać po usmażeniu przykryte drugim talerzem, aby nie stygły, nie obsychały i nie opadły. Najlepiej podawać je do stołu po kilka ¶wieżo usmażonych. Podawać z masłem zrumienionym i posiekanym ¶ledziem lub ze ¶mietan± w sosjerce.
|