Składniki :
1/4 litra mleka
1/4 laski wanilii
7 dkg masła
6 białek (piana)
10 dkg m±ki
1 dkg masła i m±ka do formy
6 żółtek
12 dkg cukru | Przepis :
Przygotować formę i nastawić wodę do gotowania. Zagotować mleko z masłem, wsypać m±kę i silnie ucierać drewnian± łyżk±; tak żeby utworzyło się jednolite ciasto. Ciasto przez cały ten czas podgrzewać miernie, aby równocze¶nie z roztarciem grud m±ka uległa rozklejeniu przez wchłonięcie całej ilo¶ci mleka. Gdy ciasto jest już elastyczne, przepojone tłuszczem i odstaje od dna naczynia w czasie ucierania, należy je zdj±ć, przełożyć do miski i ucierać, dodaj±c po jednym żółtku i po trochu cukru. Na końcu dodać cukier waniliowy. Ubić pianę i wymieszać j± jak najdelikatniej z ciastem. Ciasto zaraz wyłożyć do formy, zamkn±ć j±, wstawić do garnka z wrz±c± wod±, przykryć i gotować na małym ogniu 45 minut. Formę wyj±ć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane i czy patyczek wychodzi suchy, okroić dookoła ¶cian, budyń jak najszybciej wyłożyć na okr±gły półmisek i pokroić na porcje. Podawać z sosem z wina, waniliowym, czekoladowym, sokiem owocowym lub sorbetem surówkowym.
|