wyszukiwarka

https://www.szukarki.pl to strona internetowa z 98 najpopularniejszymi wyszukiwarkami.
Szukarki ułatwiaj± znajdywanie : informacji , filmów , grafik , muzyki , produktów , programów , i wiele więcej.
Użytkownik Szukarek wybiera wyszukiwarkę z której chce skorzystać , wpisuje w formularzu wyszukiwania to co chce wyszukać i klika szukaj lub naciska enter.
To naprawdę ¶wietna inicjatywa, jaka oszczędza czas oraz sprawia, iż poszukiwania staj± się bardziej efektywne.
Korzystaj±c z tej strony online możecie sprawdzić rezultaty z Google , Allegro, Wikipedii, Ebay , Amazon i wielu innych bez konieczno¶ci otwierania kilku kart.
To spore uproszczenie, szczególnie dla tych, co często przeszukuj± sieć.


humor

forum wielotematyczne


Przepis na Budyń ptysiowy


 


Przepis na Budyń ptysiowy :




Przepisy na Ciasta
Przepisy na Desery
Przepisy na Drób
Przepisy na Dziczyznę
Przepisy na Inne mięso
Przepisy na Napoje
Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
Przepisy na Potrawy m±czne i zbożowe
Przepisy na Potrawy mleczne
Przepisy na Potrawy z grzybów
Przepisy na Potrawy z jaj
Przepisy na Przek±ski
Przepisy na Ryby i owoce morza
Przepisy na Sałatki
Przepisy na Sosy
Przepisy na Wieprzowinę
Przepisy na Wołowinę
Przepisy na Zupy

Przepis na Budyń ptysiowy

Składniki :

1/4 litra mleka
1/4 laski wanilii
7 dkg masła
6 białek (piana)
10 dkg m±ki
1 dkg masła i m±ka do formy
6 żółtek
12 dkg cukru

Przepis :

Przygotować formę i nastawić wodę do gotowania. Zagotować mleko z masłem, wsypać m±kę i silnie ucierać drewnian± łyżk±; tak żeby utworzyło się jednolite ciasto. Ciasto przez cały ten czas podgrzewać miernie, aby równocze¶nie z roztarciem grud m±ka uległa rozklejeniu przez wchłonięcie całej ilo¶ci mleka. Gdy ciasto jest już elastyczne, przepojone tłuszczem i odstaje od dna naczynia w czasie ucierania, należy je zdj±ć, przełożyć do miski i ucierać, dodaj±c po jednym żółtku i po trochu cukru. Na końcu dodać cukier waniliowy. Ubić pianę i wymieszać j± jak najdelikatniej z ciastem. Ciasto zaraz wyłożyć do formy, zamkn±ć j±, wstawić do garnka z wrz±c± wod±, przykryć i gotować na małym ogniu 45 minut. Formę wyj±ć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane i czy patyczek wychodzi suchy, okroić dookoła ¶cian, budyń jak najszybciej wyłożyć na okr±gły półmisek i pokroić na porcje. Podawać z sosem z wina, waniliowym, czekoladowym, sokiem owocowym lub sorbetem surówkowym.


Super przepis na Budyń ptysiowy
-> Przepisy kulinarne