Składniki :
Rozczyn:
3 dag drożdży
25 dag m±ki pszennej bułkowej lub luksusowej
1/2 litra mleka
Ciasto:
75 dag m±ki bułkowej lub luksusowej
sól
łyżka czarnuszki
tłuszcz do smarowania formy | Przepis :
Drożdże rozkruszyć, rozmieszać z ciepłym mlekiem na jednolit± masę. 25 dag m±ki przesiać, wlać do m±ki drożdże i zarobić rozczyn z ciepłym mlekiem, pozostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu. Do wyro¶niętego rozczynu dodać resztę przesianej m±ki, sól i połowę czarnuszki i wyrobić ciasto; jeżeli potrzeba - dodać mleko tak, aby ciasto miało normaln± gęsto¶ć, jak na placki. Wyrobione ciasto wygładzić, postawić do wyro¶nięcia. Posmarować tłuszczem długie, głębokie formy, do form nakładać ciasto, wyrównać powierzchnię i postawić do powtórnego wyrastania. Wyro¶nięte ciasto posmarować wod± lub piwem albo rozm±conym jajem, posypać reszt± czarnuszki i upiec w piekarniku (ok. µ godz.). Przed wyjĽciem z pieca, sprawdzię patyczkiem, czy ciasto upieczone. Po upieczeniu wyj±ę z formy i studzię oparte o brzeg stolnicy, zmieniaj±c położenie ciasta.
|