Składniki :
Rozczyn:
2 dag m±ki żytniej pytlowej
75 dag m±ki pszennej
2 1/2 litra mleka zsiadłego
woda lub serwatka
5 dag drożdży
1/2 szklanki wody
Ciasto:
2 dag m±ki żytniej pytlowej
1 kg m±ki pszennej
czarnuszka
sól | Przepis :
Sporz±dzić rozczyn z m±ki na noc przed pieczeniem chleba: rozpu¶cić drożdże w ciepłej wodzie; wymieszać oba gatunki m±ki, połowę wsypać do dzieży, wlać do tego drożdże rozpuszczone i zarobić rzadki rozczyn, dodaj±c do m±ki rozmieszane kwa¶ne mleko. Następnego dnia do wyro¶niętego rozczynu dodać resztę przesianej m±ki, sól do smaku i wod± lub serwatk± zarobić ciasto normalnej gęsto¶ci. Chleb wyrabiać licz±c 10 min. na 1 kg. Na końcu dodać czarnuszkę; ciasto obrać z brzegów dzieży i r±k, nakryć i pozostawić do wyro¶nięcia; wyro¶nięte ciasto wyrabiać na bochenki jednakowej wielko¶ci, wkładać do koszyczków starannie osypanych m±k±, postawić do wyro¶nięcia. Przygotować piec chlebowy, po wypaleniu zrobić próbę ciepłoty, zarzucaj±c dno pieca m±k±; gdy m±ka rumieni się powoli, piec jest odpowiedni do wypieku chleba białego. Ciasto wykładać z koszyczków na łopatę, bochenki wstawić do pieca. Piec 1 godzinę, raz przekładaj±c bochenki. Przed wyjęciem posmarować każdy bochenek zimn± wod± i jeszcze na chwilę włożyć ciasto do pieca. Od tego bochenki nabieraj± połysku.
|