Składniki :
Kuchnia chińska
2 szklanki i 2 łyżki m±ki
3 duże jaja
2 łyżki wody
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej do podsypania | Przepis :
Dwie szklanki m±ki przesiać do miski, zrobić dołek, wlać jaja roztrzepane z wod±, mieszać w jednym kierunku łyżk± drewnian± do poł±czenia się ciasta w grudkow± masę, przykryć zwilżon± ¶ciereczk±, odstawić na 30 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypan± łyżk± m±ki, wygniatać, podsypuj±c m±k± aż stanie się jednolite i elastyczne. Półmetrowy kawałek gazy złożyć, wsypać m±kę ziemniaczan± na ¶rodek, lekko zwi±zać woreczek. Kulę ciasta rozpłaszczyć dłoni±, potrzeć woreczkiem z m±k±, odwrócić, potrzeć m±k± z drugiej strony. Wałkiem mocno przycisn±ć ciasto zaczynaj±c od ¶rodka do góry, następnie w dół (nie wałkować). Ciasto potrzeć gaz± z m±k±, obrócić, przyciskać wałkiem, potrzeć m±k±, wałkować ciasto z jednej i drugiej strony, w razie potrzeby pocieraj±c m±k±, aż powstanie cienki płat. Ciasto posypać m±k± ziemniaczan±, położyć półmetrowy kawałek kija przy dolnym brzegu, zwin±ć jak roladę. Wyj±ć kij, ciasto potrzeć m±k±, przycisn±ć wałkiem jak w punkcie 5 i 6. Rozwin±ć płat ciasta, potrzeć m±k± z jednej i z drugiej strony, powtórzyć czynno¶ć jeszcze dwa razy. Lekko zwin±ć w rulon o ¶rednicy około 7 cm, pokrajać w 1/4 cm paski, przerzucić palcami tak, aby makaron rozsypał się w długie paseczki lub ciasto rozwałkować w płat, podzielić na 2 czę¶ci, jeden przykryć, drugi cienko rozwałkować, przesuszyć, zwin±ć w rulon, pokrajać w 1/4 cm paski. Post±pię w ten sam sposób z pozostałym płatem. Proporcje: na około 1/2 kg makaronu
|