Składniki :
Kuchnia chińska
1 kg żeberek wieprzowych
m±ka ziemniaczana do obtoczenia
6 łyżek soli
2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
5-6 szklanek oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
3 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1/2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1/4 szklanki cebuli dymki pokrajanej w 3 cm kawałki
4 posiekane plasterki ¶wieżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
2 roztarte z±bki czosnku | Przepis :
Mięso podzielić na podwójne żeberka, każde por±bać na mniejsze kawałki. Żeberka wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić pod przykryciem na przynajmniej 2 godz. lub wstawić do lodówki na noc. Przed gotowaniem wyj±ć z lodówki na 1 godzinę. (Mieszać 2-3 razy podczas marynowania.) Żeberka włożyć do głębokiej miski, zalać marynat±, przykryć, gotować na parze około 1 1/2 godz. Mięso powinno być bardzo miękkie. 6 łyżek soli wymieszać z 2 łyżkami pieprzu na suchej patelni, postawię na małym ogniu, mieszaj±c podgrzewać przez 1 1/2 min, zestawię z ognia, wymieszać z glutasol±, odstawić. Mięso ostrożnie wyj±ć, ostudzić, obtoczyć w m±ce ziemniaczanej. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, mocno rozgrzać (sprawdzić temperaturę). Żeberka kła¶ć pojedynczo, smażyć na złoty kolor, wybrać łyżk± cedzakow±, przełożyć na gor±cy talerz, posypać przyprawion± sol± (sól, pieprz i glutasól) lub podawać sól oddzielnie. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 4-6 osób - z bułeczkami gotowanymi na parze, z potraw± z warzyw i zup±
|