Składniki :
Kuchnia chińska
Przepis oryginalny
1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
1 łyżeczka miodu
1 słodkiej pasty sojowej
2 roztarte ząbki czosnku
1 kawałek 1/2 cm) korzenia imbiru drobno posiekany
1/2 łyżeczki "pięciu przypraw" (heong liu fun)
3 łyżki oleju jadalnego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka pasty sezamowej
1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Żeberka pokrajać na porcje, zalać marynatą, pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
3. Podczas pieczenia zlewać tłuszcz i smarować mięso marynat. Prawidłowo upieczone żeberka powinny być zrumienione, chrupiące, a w środku soczyste.
4. Podawać z sosem śliwkowym (mui jeung) i z bułeczkami MAN TOU
Proporcje dla 4 osób
Przepis w naszej kuchni;
1 kg żeberek wieprzowych,
Marynata:
4 łyżki miodu
2 łyżki octu (6 proc.) i 2 łyżki wody
1 łyżka cukru, 4 łyżki sosu sojowego na 1 i 1/2 szklanki przyprawy maggi 2 i 1/2 łyżki wody 2 roztarte ząbki czosnku, szczypta Imbiru (dowolnie)
1/4 łyżeczki cynamonu
1 goździk
2 łyżki wytrawnego białego wina lub wódki wyborowej (dowolnie). | Przepis :
1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Żeberka pokrajać na 8 porcji, zalać marynatą, pozostawić
w chłodnym miejscu na noc.
3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190oC) przez godzinę,
odlewając tłuszcz, smarować mięso marynatą. Po upieczeniu
żeberka powinny być chrupkie, zrumienione i soczyste.
4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami MAN TOU
Proporcje dla 4 osób
|