Składniki :
Kuchnia chińska
10 dkg wołowiny, schabu lub piersi kurczaka
pokrajane w cienkie paski
3 jaja roztrzepane
Marynata :
1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi z 1 łyżeczk± wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 roztartego z±bka czosnku (dowolnie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
pieprz do smaku lub chilli
Przyprawa do jaj:
1/4 łyżeczki soli
µ łyżeczki (glutasoli) lub przyprawy Jarzynki, (Vegety)
4 łyżki rosołu lub wody z 1/4 łyżeczki przyprawy maggi
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody
1/2 szklarki oleju do smażenia | Przepis :
1. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 15 min.
2. Jaja przelać do miseczki z przygotowan± przypraw±.
3. Mocno rozgrzać olej i smażyć mięso na dużym ogniu przez 2 min., często mieszaj±c. Gdy straci czerwony kolor, natychmiast przełożyć łyżk± cedzakow± do miski z jajami.
4. Na patelni zostawić około 5 łyżek oleju, zmniejszyć płomień, dodać jaja z mięsem i smażyć na małym ogniu.
5. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko lub z białym pieczywem i zielon± sałat±.
Proporcje dla 3-4 osób
|