Składniki :
Ciasto drożdżowe:
25 dag m±ki
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżki margaryny
szklanka mleka
2 żółtka
jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do wysmarowania formy
m±ka do podsypania
Nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej
łyżka m±ki
cebula
1,5 łyżki margaryny
2 dag grzybów suszonych (2 kostki przyprawy do zup)
sól
pieprz | Przepis :
Drożdże rozmieszać z czterema łyżkami m±ki, cukrem i mlekiem. Rozczyn powinien mieć gęsto¶ć ¶mietany. Przykryć go i postawić w ciepłym miejscu. Gdy wyro¶nie, dodać resztę m±ki, mleko i żółtka. Dokładnie rozcierać i wybijać drewnian± łyżk±, aż ukaż± się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie l¶ni±ce. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze kilka minut wyrabiać. Ciasto można posolić. Boki miski oczy¶cić z ciasta gumow± łopatk±, z wierzchu oprószyć ciasto m±k± i postawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy ciasto 2 razy zwiększy objęto¶ć, wyłożyć na stolnicę oprószon± m±ka, wałkować na grubo¶ć 1 cm, krajać w pasy długo¶ci 40 cm i szeroko¶ci 7-8 cm. Kapustę obrać z wierzchnich li¶ci, opłukać, podzielić na kawałki, zalać wrz±c± wod± tak, aby była przykryta. Ugotować na półmiękko, odcedzić, odcisn±ć (najlepiej w woreczku płóciennym). Cebulę obrać, pokrajać w kr±żki, usmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Grzyby ugotować w małej ilo¶ci wody lub w trzech łyżkach wody rozgotować kostki przyprawy do zup. Kapustę i cebulę zemleć w maszynce, dodać posiekane grzyby lub przyprawę do zup, posolić, dodać pieprz (można dodać 2 jaja ugotowane na twardo i posiekane). Nadzienie układać z. Jednej strony wzdłuż dłuższego brzegu przygotowanego ciasta; ciasno zwin±ć. Z wierzchu cały wałek pokratkować tęp± stron± noża. Pokrajać na małe wałeczki długo¶ci 6 cm, położyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej m±k± blasze (zwinięciem do spodu), postawić w ciepłym miejscu i przykryć czyst± ¶ciereczk±. Gdy paszteciki wyrosn±, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Zrumienione paszteciki wyj±ć, ułożyć na okr±głym półmisku. Podawać gor±ce do czystych zup lub jako gor±c± przek±skę. Zamiast kapusty można zastosować do nadzienia mięso. Z porcji tej otrzymuje się ok. 30 pasztecików.
|