Składniki :
Kuchnia chińska
Nadzienie:
1/2 kg zmielonej wieprzowiny
1 roztrzepane jajo
2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego
1 roztarty z±bek czosnku
2 posiekane cebule dymki
¶wieżo zmielony pieprz do smaku
sól do smaku
Ciasto:
2 szklanki m±ki
1 roztrzepane jajo
1 łyżeczka soli
około 5 łyżek wody
Rosół:
8 szklanek wywaru I, II lub rosołu z kury
sos sojowy do smaku
2 łyżki posiekanego szczypioru lub szczypiorku | Przepis :
Ręk± wymieszać składniki nadzienia, odstawić na 1 godz. M±kę i sól przesiać do miski, wlać roztrzepane jajko i 2 łyżki wody, mieszać drewnian± łyżk± na grudkowate ciasto, przykryć zwilżon± ¶ciereczk±, odstawić na 20 min. Wyłożyć na stolnicę lekko posypan± m±k±, podsypuj±c m±kę wyrabiać 2-3 min aż powstanie gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem na 20 min. Ciasto nie powinno być twarde. Stolnicę posypać m±k± ziemniaczan± lub pszenn±, wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować, pokrajać na 5 cm kwadraty - powinno być 18. Na każdy kwadrat ciasta nakładać farsz z mięsa, złożyć w trójk±t (brzegi zwilżyć białkiem lub wod±), zlepić brzegi, poł±czyć dwa rożki razem. Kołduny gotować na wrz±tku lub na rosole, około 5 min. Nie gotować jednocze¶nie zbyt wielu rożków. Wybrać, przełożyć na talerz, gotować pozostałe. Wywar lub rosół doprowadzić do wrzenia, włożyć ugotowane kołduny, zagotować, wył±czyć gaz, dodać sos sojowy i cebulę dymkę. Podawać na gor±co.
Proporcje: dla 6 osób
|