Składniki :
1-1,5 kg królika (w 8 kawałkach),
4 łyżki smalcu,
15 dag bekonu,
sól,
pieprz,
12 małych cebulek szalotek,
1 łyżka m±ki,
1/2 szklanki wytrawnego wina,
1 mały listek laurowy,
2 łyżki posiekanej naci pietruszki,
1/4 łyżeczki pokruszonego tymianku,
4 łyżki wyłuskanych migdałów,
2 łyżeczki gorzkiej czekolady w proszku | Przepis :
Stopić na patelni smalec, dodać bekon krajany w kostkę i smażyć na słabym ogniu, aż skwarki będ± złociste. Wyj±ć je i os±czyć z tłuszczu. Królika umyć, osuszyć, natrzeć sol± oraz pieprzem i zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu. Obsmażone kawałki odłożyć na talerz, a na patelni zrumienić cebulki, wyj±ć je i ułożyć obok królika. Na odrobinie pozostałego tłuszczu zrumienić m±kę. Dolać wino i 2 szklanki wody, cało¶ć zagotować na silnym ogniu. Przelać do dużego rondla, dodać listek laurowy, tymianek, nać pietruszki, kawałki królika i skwarki. Szczelnie przykryć i dusić na wolnym ogniu przez pól godziny. W moĽdzierzu utłuc migdały i zetrzeć z czekolad± na jednolit± Masę, dodać do garnka, w którym dusi się królik, wrzucić przyrumienione cebulki, przykryć pokrywk± i trzymać na wolnym ogniu jeszcze 30 min, aż królik będzie miękki. Doprawić do smaku i zaraz.
|