Składniki :
Kuchnia z szybkowaru
Comber i udka z 1 królika
2 cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka m±ki
1 łyżka tłuszczu
2 pomidory
25 dag prawdziwków (albo kurek, opieniek lub innych aromatycznych grzybów)
10 dag wędzonego boczku
0,5 szklanki białego wytrawnego wina; sól
tymianek
rozmaryn
jałowiec i pieprz do smaku,
siekana natka pietruszki | Przepis :
Oczyszczon± i posiekan± cebulę wymieszać 2 roztartymi przyprawami (ł±cznie 2 łyżki przypraw) i olejem, przełożyć t± mieszanin± pokrojone na kawałki udka i comber, odstawić na dobę do chłodu. Po tym czasie mięso wyj±ć, posolić, oprószyć m±k±. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim boczek, wyj±ć skwarki. Włożyć do szybkowaru na tłuszcz mięso i obrumienić, dodać cebulę z przyprawami, którymi obłożone było mięso, skwarki z boczku i wino, wkroić sparzone i obrane ze skórki pomidory. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. W tym czasie oczy¶cić, pokroić i usmażyć grzyby, które po otwarciu szybkowaru dodać do królika i chwilę podusić razem bez przykrycia, mieszaj±c, by nie przywarło do dna.
|