Składniki :
Kuchnia z szybkowaru
1 nietłusta kura
10 dag cebuli
5 dag tłuszczu (np. smalcu)
40 dag ¶wieżych lub mrożonych pomidorów
4 dag sera tylżyckiego lub trapistów
2-3 łyżki m±ki
3 dag masła
1 łyżka siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)
sól
pieprz
kwasek cytrynowy i cukier do smaku
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody osolonej
kawałek masła | Przepis :
Sprawion± kurę nasolić na godzinę przed obróbk± termiczn±. Potem j± pokroić na kawałki, oprószyć m±k±, obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić pokrojon±, oczyszczon± cebulę, również zrumienić. Włożyć podroby, wlać 2 szklanki wody, zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać do kury pokrojone w plastry pomidory, oprószyć pieprzem. We wkładce nie perforowanej wstawić do szybkowaru zalany osolon± wod± ryż, położyć na nim kawałek masła. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otworzeniu szybkowaru wyj±ć wkładkę z ryżem i kawałki kury, zawarto¶ć zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić biał± zasmażk± z łyżki m±ki i 3 dag masła, sol±, pieprzem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Kurę polać sosem, podawać z ryżem polanym stopionym masłem i posypanym tartym serem tylżyckim.
|