wyszukiwarka

https://www.szukarki.pl to strona internetowa z 98 najpopularniejszymi wyszukiwarkami.
Szukarki ułatwiają znajdywanie : informacji , filmów , grafik , muzyki , produktów , programów , i wiele więcej.
Użytkownik Szukarek wybiera wyszukiwarkę z której chce skorzystać , wpisuje w formularzu wyszukiwania to co chce wyszukać i klika szukaj lub naciska enter.
To naprawdę świetna inicjatywa, jaka oszczędza czas oraz sprawia, iż poszukiwania stają się bardziej efektywne.
Korzystając z tej strony online możecie sprawdzić rezultaty z Google , Allegro, Wikipedii, Ebay , Amazon i wielu innych bez konieczności otwierania kilku kart.
To spore uproszczenie, szczególnie dla tych, co często przeszukują sieć.


humor

forum wielotematyczne


Przepis na Okrasa kaszubska


 


Przepis na Okrasa kaszubska :




Przepisy na Ciasta
Przepisy na Desery
Przepisy na Drób
Przepisy na Dziczyznę
Przepisy na Inne mięso
Przepisy na Napoje
Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
Przepisy na Potrawy mleczne
Przepisy na Potrawy z grzybów
Przepisy na Potrawy z jaj
Przepisy na Przekąski
Przepisy na Ryby i owoce morza
Przepisy na Sałatki
Przepisy na Sosy
Przepisy na Wieprzowinę
Przepisy na Wołowinę
Przepisy na Zupy

Przepis na Okrasa kaszubska

Składniki :

Surowa gęsia pierś razem z tłuszczem
sól
pieprz
pół łyżeczki utłuczonego cząbru
niewielka cebula lub 3-4 ząbki czosnku

Przepis :

Mięso i tłuszcz przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Złożyć do glinianego garnka lub szklanego słoja i przechowywać w chłodnym miejscu. Okrasy tej używa się do smarowania chleba lub jako przyprawy do potraw. Kaszubi często używają tłuszczu gęsiego lub kaczego jako omasty do zup, kapusty albo jako dodatku do gotowanych ziemniaków. Ponieważ stare zwyczaje przechowywania i konserwowania tłuszczu są obecnie z różnych względów nie do przyjęcia, proponuję sposób nowszy, który może być w pełni zrealizowany w naszych warunkach. Gęsi lub kaczy tłuszcz należy przed topieniem wymoczyć przez dobę w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Po wyjęciu z wody odcisnąć i osuszyć ściereczką, pokrajać na drobne kawałeczki, włożyć do rondla i trzymać na słabym ogniu, aż wytopi się i uzyska ładny, żółty, klarowny kolor. Wówczas należy zlać tłuszcz do innego naczynia (uważając, żeby nie dostały się skwarki), wsypać szczyptę soli i pieprzu i jeszcze pogotować na słabym ogniu. Odszumować, przelać do glinianego lub szklanego naczynia, ostudzić i szczelnie przykryć. Tłuszcz przeznaczony do szybszego spożycia przyrządza się w nieco odmienny sposób: topiony tłuszcz należy oddzielać w miarę wytapiania się do innego rondla, aż w pierwszym zostaną same skwarki; wówczas gotujemy go tak długo, aż stanie się klarowny. Dodajemy pieprz, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony z solą ząbek czosnku, majeranek i trochę posiekanej natki pietruszki. Przelewamy do naczyń, studzimy i obwiązujemy serwetką. Tak przyrządzony tłuszcz nie przechowuje się wprawdzie zbyt długo, ale jest wonny i smaczny, zwłaszcza z razowym chlebem.


Super przepis na Okrasa kaszubska
-> Przepisy kulinarne