Składniki :
Kuchnia chińska
mały karp o wadze około 1/2 kg
2 małe kalarepy lub małe marchewki
5 łyżek smalcu lub oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 1/2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1/2 malej cebuli pokrajanej w piórka
2 plasterki ¶wieżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki posiekanej pietruszki | Przepis :
Rybę oczy¶cić z łusek i wypatroszyć, usun±ć skrzela i oczy. Starannie wypłukać. Naci±ć co 3 cm przy grzbiecie. Kalarepę lub marchew obrać, pokrajać w cienkie paski o długo¶ci 3 cm. Wsypać na wrz±c± wodę, gotować minutę, odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, os±czyć. Smalec lub olej rozgrzać na ¶rednim ogniu na gor±cej patelni, włożyć rybę, smażyć z obydwu stron na złoty kolor, ostrożnie przełożyć do płaskiego, szerokiego garnka. Wlać 4 szklanki wrz±cej wody, dodać alkohol, sól, glutasól lub substytut, cebulę i imbir, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć płomień, gotować 20 min na małym ogniu. Dodać obgotowan± kalarepę lub marchew, gotować 2-3 min. Wybrać ¶wieży imbir. Przełożyć rybę do wazy, wlać wywar z warzywami, posypać zielenin±. Zupę podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - z potraw± z mięsa i ryżem
|